Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan. Bungkus boleh masukkan serunding daging kemudian ikat berdua.
Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen
Jika masih ada sedikit baki airtidak mengapa.
. Cara masak pulut kuning. 1 cawan tepung pulut. Rendam beras pulut 1-2 jam untuk melembutkannyaCara tanak pulut ini pulamasukkan 3 cawan beras pulut tadi3 cawan airsedikit garam dalam anggaran 12 sudu tehJika guna periuk biasabuka api kecil dan masukkan semua bahan dan masak dengan api kecilTutup periukSetelah hampir masak baru dikacau sedikitJika anda tanak pulut dengan.
12 cawan gula pasir. Rendam beras pulut bersama beras jawi semalaman 12jam masak gula merah bersama 3 cawan air sehingga gula hancur dan tapiskan. Masukkan air gula dan tepung pulut yang dicampur santan tadi dalam kuali.
Dari proses menjadikan tepung daripada beras pulut iaitu dengan cara menumbuk menggunakan lesung mendapatkan santan dari pokok kelapa seterusnya membuang kulit memarut dan memerah santan. Gaul rata dengan api perlahan. Bersihkan beras pulut dan rendam selama 2 jam atau pulut ni boleh dikukus separuh masak.
1 sudu makan tepung gandum. 250 gm pulut - boleh tambah. Kalau tidak pulut panggang mesti pulut kuning yang sering diolah menggunakan pulut.
Gaul hingga tepung bersatu dengan marjerin iaitu menjadi peroi. DODOL HOMEMADE SEDAP. Kukus selama 45 minit.
Pada asasnya manisan Dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua jageri gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula melaka serta tepung beras ataupuntepung pulut. Satukan semua bahan kecuali daun pandan dan kisar. Tepung beras pulut kecil santan garam minyak masak jika guna santan kotak air 5 helai daun pandan kisar untuk ambil airnya gula 2 sudu teh pewarna hijau optional Nor Hassan.
Basuh beras dan buang airnyaTak perlu tapis Cukup sekadar tuang airnya sapai habis. Satukan didalam bekas tepung dan marjerin. Resepi Pulut Kuning Bahan-bahan 1 kg beras pulut 1 12 cawan santan pekat 1 sudu besar garam kasar 2 sudu besar gula Bahan-bahan untuk rendam pulut pewarna kuning serbuk kunyit 1 sudu kecil dan asam keping 3 keping.
CARA MASAK PULUT NOXXA 8 MINIT Bahan - Bahan 15 Kg beras pulut Cara - Cara 1. Cuci beras yg direndam kemudian blender dgn sedikit air sehingga beras hancur. Basuh beras pulut hingga bersih.
Masak setengah kilo gula bersama 400g santan dan tambah sedikit garam. Masukkan ke dalam periuk noxxa dan masukkan air atas paras beras sikit. Masukan semua bahan air gula merah gula pasir santan dan beras yg di blend kedalam kuali.
12 sudu kecil biji halba. Kalau hendak wajik tu keras sikit beras pulut dikukus tapi kalau nak wajik tu lembut beras pulut ditanak dengan air separas beras dalam periuk. Belum lagi proses mengacau dodol dalam kuali besar dengan sudip panjang yang macam pendayung sampan tu.
Tutup dan putar tombol ke pressure kemudian tekan HP 8 minit dan tekan button On 4. Beras pulut ikut jumlah yang dikehendaki. Cuci beras pulut dan toskan.
Garam dan gula secukup rasa. Bahan-bahan Beras pulut Air Garam secukup rasa Sedikit gula Santan. 1 cwn gula merah.
Tidak kira berapa banyak pulut yang hendak ditanaktiada sukatan berasContoh ini ialah 2 cawan beras pulut. Caranya letak jari diatas permukaan beras dan paras airnya mestilah hanya 12 dari ruas jari. 1 kotak kecil santan jadikan 1 cawan.
Memang meletihkan proses buat dodol zaman dulu. 12 cawan gula pasir. Sotong dibersih dan di ambil bahagian badan saja.
Resepi ringkas dodol saya sertakan disini. 1 12 sudu makan minyak masak. Semua bahan dicampur sekali dan dimasak hingga gula larut dan sejukkan 1 cwn tepung pulut.
Masukkan beras pulut yang dikisar untuk menaikkan bau dodol disamping memberi rasa yang lazat. Kukus semula selama 20 minit. Basuh sampai bersih pulut dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit pewarna dan asam keping.
1 cawan gula merah. Rendam 1 kg beras pulut empat jamsemalaman. 1 jam 30 minit.
Resepi asal guna 1 kg beras pulut 1 kg santan dan 1 kg gula merah. 2 cawan beras pulut sama dengan 380 gram. Masukkan beras pulut ke dalam periuk dan masukkan air.
2 ulas bawang merah. Sedikit garam jangan banyak. 1 12 cawan santan.
Sukat air ikut ruas jari yang pertama. Kalau tak cukup tambah air untuk genapkan. Angkat pulut tuangkan air gula bercampur santandan kacau bersama pulut.
Boleh juga dimasukkan isi durian jika suka wajik durian. Daun pandan simpul kasih. Kuih lopis 1.
1 2 cawan tapai pulut 2 500 gram tepung beras 3 2 cawan gula 4 4 cawan air 5 1 bungkus garam eno pelega kembung perut 6 ½ sudu teh pewarna jika perlu. Basuh beras pulut kemudian sejatkan dalam penapis 2. 2 cwn santan pekat.
Gaul sehingga separuh pekat. 1 helai daun pandan disimpul 1 cwn air. Lepas bunyi beep putar tombol ke steam dan biarkan wap keluar 5.
Tos beras kemudian masukkan beras santan cair dan air pandan dalam periuk.
Siakap Keli Resepi Dodol 6 Minit 1 Cawan Tepung Pulut 1 Cawan Tepung Beras 1 Cawan Santan Pekat 1 Cawan Air Gula Merah 1 Cawan Gula Pasir Masak Tapis
Resepi Dodol Homemade Paling Lemak Manis Iluminasi
Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen
Resepi Dodol Tradisional Homemade Youtube
Resepi Dodol Lebih Kurang 6 Noxxa Pressure Cooker Facebook
Dodol Kuala Pilah Azie Kitchen
Dodol Express Buat Sendiri Guna Sukatan Cawan Rasa Sama Macam Beli Di Kedai
Senangnya Buat Dodol Homemade Cuma 4 Bahan Siap Dalam 45 Minit
Dodol Beras Pulut Yg Saya Blend Resepi Pemikat Selera Facebook
Resepi Dodol Pressure Cooker 5 Hingga 10 Minit Dah Siap Blog Santai Santai Jerr